MIRAN SAN

Ova kombinacija cvetnih esencija je za miran san, opuštenost, mentalni i fizički odmor tokom spavanja, da se budite odmoreni nakon spavanja.

Ako imate teškoće pri padanju u san ili prerano buđenje, nemir tokom sna, noćne more, nesanice izazvane preteranom brigom ili nervoznom uznemirenošću, kao i umor nakon spavanja ovo je prava kombinacija za vas. Ovo je takođe jedna od kombinacija nezamenljiva za decu koja imaju noćne more i noćne strahove.

 

Noćne more se kod dece javljaju već u šestom mesecu života a najčešće su između 2. i 6. godine kada se razvija osećaj straha.  Noćne more su odraz teskobe koja je najčešće vezana za odnose (konflikte) sa roditeljima, kao i prijateljima, braćom, sestrama i učiteljima na starijem uzrastu. Uzrok mogu biti i junaci i likovi iz bajki i crtanih filmova koji ih plaše i neka fizička opasnost koju je dete preživelo, ili prosto bujna mašta. Dete koje ima noćne more gunđa u snu, plače, ljuti se, sedi na krevetu a da se ne probudi, trza se iz sna u suzama, drhti, boji se da zaspi kad se probudi itd. Stručnjaci smatraju da većina dece ima noćne more u nekom periodu detinjstva i da su one sastavni deo razvoja dečije psihe i stoga ih ne treba lečiti. Važno je da roditelji umire dete koje ima more tako što će sesti kod njega na krevet, probuditi ga i blago ga umiriti rečima i dodirom.  Objasnite mu da je to bio samo ružan san, da je sad sigurno i pokušajte da pričate o snu, ako je to moguće, kako biste saznali uzrok more i otklonili ga. Objasnite i pokažite mu da nema „čudovišta", ostavite upaljenu lempu, napravte igračku koja „štiti od ružnih snova", čitajte mu bajke ili priče povezane sa mirnim spavanjem.

 Noćni strahovi (pavor nocturnus) su takođe česti poremećaji spavanja kod dece.  Javljaju se u stadijumu dubokog spavanja. Noćni strahovi imaju malo burniji tok od noćnih mora. To su strašni snovi praćeni užasnim strahom, dete se budi ili u polu-snu vrišti, otima se, baca, nekad halucinira, plače, teško diše, srce ubrzano radi. Savetuje se da se deca umiruju na isti način kao kod noćnih mora. Važno je pričati sa detetom o takvim snovima da bi se otkrio njihov uzrok. Treba izbegavati stanja premorenosti i promene u ciklusu spavanja. Ukoliko su noćni strahovi jako intezivni, dugo traju ili udruženi sa drugim strahovima tokom dana- obavezno potražite pomoć stručnjaka koji će u težim slučajevima detetu prepisati blaga sredstva za umirenje i izvršiti ispitivanja.  Takođe je jako važno utvrditi da noćne more i noćni strahovi nisu posledica uzimanja nekih lekova ili bolesti.

Din2,500.00